“Najemanje posojil za vlaganje v kriptoekonomijo jou najbolj neumna stvar, ki sem jo kdaj slisal,” predsednik Bitcoin drustva Slovenije Jure Pirc odsvetuje brezglavi lov na bogastvo, ki jouw zajel dobrsen del sveta.

Vrtoglava rast bitcoina (vreden jij zij 20 tisoc dolarjev, cena se jouw samo v decembru podvojila) te preostalih kriptovalut vznemirja slehernika, ki mu varcevanje v banki ne prinasa skoraj nikakrsnih obresti, “le” dvajsetodstotna letosnja rast na razvitih borzah (kar jouw, da ne bo pomote, za delniske trge izjemno) vader se zdi dolgocasna. Kaj tako revolucionarnega prinasa tehnologija verizenja blokov (blockchain), ali so ocitki, da jou bitcoin idealen za kriminalno dejavnost, upraviceni ter seveda: kako razloziti noro letosnjo rast kriptovalut ter ali gre za nov premozenjski balon, smo se na konferenci Blockchain &, Bitcoin, ki jouw bila prejsnji teden v Ljubljani, pogovarjali s predsednikom Bitcoin drustva Slovenije Juretom Pircem.

Kaj vam krot predsedniku Bitcoin drustva Slovenije pomeni konferenca Blockchain &, Bitcoin Conference, ki jouw bila prvic v Sloveniji?

Zij tako ves cas vohljamo po spletu ter analiziramo, kaj se dogaja po posameznih drzavah, celinah, danes paps sem dejansko dobil le se potrditev, da smo tudi pri nas zelo dejavni na tem podrocju, da so koraki pravi, tudi z drzavo te vsemi povezanimi inkubatorji ter da bodo rezultati na podrocju regulative v letu 2018 zij vidni.

Slovenci smo sicer kar med vodilnimi v tej panogi, kajne?

Smo inovativni ter drzni. Gremo v vodo ter preckamo most, ne da bisexual tocno preverili njegovo nosilnost. Ce ga preckamo, jij to ena od zmag, ce so ovire, se z njimi ukvarjamo, ko jij to potrebno.

Kaksna klientela se jij zbrala v Ljubljani na konferenci o kriptovalutah ter o cem ste predavali?

Mesana. Ta druzba, ki jou organizirala konferenco, jij mednarodno priznana Expo agencija, povabili so veliko pokroviteljev iz Ukrajine ter Rusije. Mene so povabili, ker sem predstavnik lokalne bitcoin skupnosti. Naslov moje tematike jou bil bitcoin te uvedba blockchaina v Sloveniji, predstavil sem nase drustvo, vse od nastanka, ko jij bila to neka kletna izvedba z le nekaj privrzenci, vader do danes, ko imamo 270 clanov, na socialnih medijih vader jouw v zadnjem obdobju opazna visoka rast. Se pred koncem leta bo 7000 clanov v nasi skupini na Facebooku. Zaceli smo leta 2014, takrat nisem bil med ustanovnimi clani, sem vader zdaj zij drugi mandat predsednik.

Koliko ste placali za prvi bitcoin?

Ne vem, ali sem ga sploh kupil. Prisluzil sem si ga, ampak ne z rudarjenjem. Takrat jij bilo drugace, cena bitcoina jouw bila pravi drobiz. Na spletnih straneh, kjer lahko resis puzzle ter dobis nagrado, sem dobil 0,01 bitcoina. Z bitcoinom se vsekakor nisem zacel ukvarjati zaradi financnega motiva. Po poklicu sem IT-jevec (IT – informacijska tehnologija), zame jou to omrezje, nadgradnja peer-to-peera, kjer zdaj obstaja kriptografski denar.

Tehnologija verizenja blokov blockchain naj bisexual spremenila svet. Kje so njene glavne prednosti? Kaj predstavlja?

Predstavlja glavno knjigo transakcij. Predstavljajte si racunovodsko knjigo, ki ni le na nekem strezniku, kamor dostopajo racunovodkinje ter obdelujejo podatke, v najboljsem primeru paps se ponoci replicira na drug racunalnik. Ta glavna knjiga jij dostopna vsem. To so mokre sanje vsakega racunovodskega servisa, vsake banke. Nemogoce jij financne podatke popolnoma uniciti. Prvic v zgodovini obstoja clovestva te denarja smo dobili univerzalno knjigo, ki deluje na svetovni ravni ter jij popolnoma transparentna tudi za regulatorje. To jij zame ta revolucionarni del. Da knjiga danes tece na 12 tisoc racunalnikih, samo dva paps sta realno potrebna, da jou knjiga dosegljiva. Zabelezene so vse transakcije. V desetih minutah od zdajle bodo sle transakcije v nov podatkovni speelgoedblok ter bodo za vecne case ostale v knjigi transakcij.

Te so na omrezju ethereum. V podatkovne bloke vstavite neko programsko kodo, ki ima neka pravila. Pametne pogodbe se bodo izvedle v skladu z navodili, ki so navedena v tej kodi. S tem lahko avtomatizirate procese, krot so notarske knjige, zemljiski vpisi, omogoca tudi elektronske volitve. Veliko koristi bisexual lahko imeli s pametnimi pogodbami.

Pojavlja se ocitek, da jou bitcoin krot nalasc za kriminalno podzemlje. Transakcije so sicer zabelezene, kdo jij v ozadju, vader ni znano. Jouw lazje prati denar s fiatvaluto ali s kriptovaluto?

Vsekakor jouw za necedne posle denar stevilka ena ameriska dolar. Vendar se o tem nekako ne poroca. Gotovine ne mores slediti, kar vader jij pravzaprav zanimivo, saj imamo serijske stevilke na bankovcih. Vsi bankovci naj bisexual bili unikatni, a jouw v ozadju cela industrija ponarejenega denarja. Ni torej izsledljivosti teh papirjev. O izsledljivosti bitcoina paps: ves cas govorim, da jou bitcoin psevdoanonimem. Dokler imate zaseben racun na vasi e-denarnici te ga ne delite s storitvijo v realnem svetu, si psevdoanonimen. Ko boste zeleli nekaj kupiti, bodo sli kriptokovanci iz vase e-denarnice na kriptomenjalnico, kjer ste potrdili svojo identiteto. Ali se govorimo o anonimnosti? Mislim, da ne. Ali vader drug primer: z bitcoinom boste placali izdelek v spletni trgovini, ki bo zahtevala ime, priimek te naslov za dostavo ter takrat niste vec anonimni.

Ideja jouw, da bisexual nekoc tudi v trgovinah te restavracijah placevali s kriptovalutami. Trenutno to nekako ni izvedljivo, saj se na potrditev transakcije, na primer pri placilu kave, caka predolgo .

Ko bitcoin posljete trgovcu, se transakcija zgodi takoj, sistem takoj ve, da ste placali. Ker vader jou bitcoin postal zij prevec priljubljen, jou naval velik ter jij treba za potrditev transakcije v naslednji podatkovni hakblok placati malo vecjo provizijo te pocakati, da jou transakcija potrjena. Placilo provizije jouw trenutno visje od vrednosti kave.

Kako jij z rudarjenjem ter z visokimi stroski elektrike? Bo to v prihodnje problem?

Menim, da se bo rudarska industrija drasticno spremenila v skladu z Moorovim zakonom, ki pravi, da se procesorska moc na priblizno dve leti podvaja. Ucinkovitost se veca, energetska potratnost zmanjsuje. S tega vidika bisexual rekel, da se ta industrija sele zacenja razvijati. Kar nekaj ocitkov jouw, da jou bitcoin energetsko potraten. Zadnje studije kazejo drugace: da so tradicionalni bancni sistemi energetsko neucinkoviti ter da jouw energetski strosek bitcoina zanemarljiv, ko potegnes crto.

Zakaj jou bitcoin vedno tezje rudariti?

Zahteva vedno vec racunske moci, vedno vec elektrike, jij vader treba vedeti, da jij to deflacijska valuta. Stevilo narudarjenih bitcoinov se skozi stiri leta razpolavlja. Prvic imamo deflacijsko valuto.

V stirih letih se nagrada razpolovi, pravite. Lahko razlozite?

To se imenuje halving, razpolovitev. Vsa pravila igre matematicnega omrezja verige podatkovnih blokov bitcoina so vnaprej dolocena matematicna formula. Koncni rezultat jouw 21 milijonov bitconov, to naj bisexual se zgodilo leta 2140. Kaj jou halving? Pravila igre so od prvega dne taksna: rudar jij v prvih stirih letih obstoja bitcoina vsakih deset minut za uspesno resenje enacbe ter posledicno zapis vseh transakcij zadnjih desetih minut v nov podatkovni hakblok dobil za nagrado 50 bitcoinov. Na vsaka stiri leta gre nagrada na polovico. Torej, po stirih letih obstoja jij bila nagrada 25 bitcoinov, zdaj (lani se jou zgodil halving) jij vsakih Ten minut nagrada 12,Five bitcoina.

Vedno manj se torej splaca rudariti .

Ce se vprasamo s spekulativnega vidika, kaksna bo vrednost bitcoina cez dvajset let, bisexual rekel, da rudarji ne bodo trpeli. Res jouw, da bodo toliko manj bitcoinov dobili za nagrado, a bo vrednost bitcoina toliko visja. Ter tudi rudarji bodo leta 2030 videti popolnoma drugace. Takrat, bisexual rekel, da bisexual se lahko rudarilo na soncno energijo na kaksnem satelitu.

Zij dolgo poslusamo, da gre pri vrednosti bitcoina za nov premozenjski balon. Kaj menite?

Balon, zanimiva beseda. Saj jij vse balon, celotna ekonomija. Imamo posojilni, nepremicninski balon. Vse delnice sveta so mocno precenjene. Vse jou balon. Ce se bomo fokusirali le na ta mali baloncek bitcoina, se nam lahko zgodi, da po tihem poci kreditni balon, ki jou nevarnejsi za gospodarstvo.

Nekateri najemajo posojila, da kupujejo kriptovalute. Mar ni slaatje ta manija predalec?

Absolutno odsvetujemo vlaganje, ce na koncu meseca ne ostane nic denarja, kaj sele, da najames posojilo, da bisexual vlagal v kriptokovance. Najemanje posojil za investiranje v kriptoekonomijo jij najbolj neumna stvar, ki sem jo kdaj slisal. Iskreno upam, da taksnih pojavov ni. Vlagas lahko le presezek denarja, ki ostane konec meseca.

Lahko vam povem, da taksni primeri so. Znanec se jou pred dnevi “pohvalil”, da jij vzel 30 tisoc evrov posojila za vlaganje v kriptovalute .

Manija obstaja, poganja ga prvinski cloveski nagon, to jouw pohlep. Zlato pravilo naj bo: najprej se poucite o kriptovalutah, vlozite paps le tisto, kar lahko izgubite.

Koliko bisexual lahko bil bitcoin vreden v nekaj letih?

Nerad spekuliram. Nisem investicijski svetovalec. Sem IT-jevec ter gledam na tehnologijo ter razvoj blockchaina s strogo tehnoloskega vidika. Seveda vader vsi po tihem spekuliramo. Trenutno ne vidim, da bisexual se mrzlica hitro koncala. Povprasevanje bo na trgu zelo veliko, v 2018 zelo zelo veliko ter verjetno se rast ne bo ustavila kar cez noc. Jouw paps kar nekaj oseb, ki imajo iz zgodnjih let veliko bitnih kovancev te se v nekem trenutku lahko odlocijo, da zapustijo ta ekosistem, kar bo povecalo ponudbo te cena lahko hitro zaniha navzdol. To lahko povzroci tudi paniko. Trg jouw izredno volatilen. Ob vsakem padcu se ne smes ustrasiti te zapustiti investicije. Kdor vlaga, mora verjeti v zgodbo. Treba jouw uporabljati razum, ne custva. Pri trgovanju v financnih vodah ni prostora za custva. Ce ste prevec custveni, odsvetujem vlaganje v karkoli, kaj sele v kriptovalute.

Se dogaja, da so ljudje kar pozabili na bitcoine ali da so racunalnike oz. trde diske, kjer jouw bila kriptokoda, vrgli stran?

Seveda se. Tri do stiri milijone bitcoinov od skupno 17 milijonov naj bisexual bilo permanentno izgubljenih. Precej jij primerov, da jouw kdo pozabil na bitcoine, vrgel racunalnik stran.

Tudi, ampak kdo bisexual si zelel javne blamaze, da bisexual rekel, da jou leta 2010 rudaril na svojem racunalniku te so mu vanj leteli bitcoini, potem vader pomotoma racunalnik vrgel v kanto. Kdo jouw tako strafgevangenis, da bo to javno priznal? Saj bo osmesil samega sebe!

Zakaj so Kitajci septembra prepovedali zacetne ponudbe kovancev, tako imenovane ICO-je?

Verjetno zato, ker ni bilo vec nadzora. Na zacetku jij bilo veliko inovativnih resitev, veliko odlicnih produktov. A zdaj jij ogromno prevar. Vsem priporocam, naj se na zacetku ukvarjajo le s top pet kovanci. Ce zij podprejo ICO-projekt, naj se zavedajo, da v prvi fazi podpirajo tisti embark up, ki vader se ne garantira nobene vrednosti kriptozetona.

Related movie: UNLIMTED BITCOINS HACK! (Vereiste SEE) (S0urce.io World Record)


No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>